Hőszivattyú karbantartás

Miért fontos hőszivattyú karbantartása?

A levegő-víz hőszivattyúk karbantartása a megfelelő működés érdekében elengedhetetlen feladat. A gyártók előírásai szerint, évente minimum egyszer, de nem árt bizonyos esetekben akár egy évben többször is ellenőrízni a berendezésünket, hogy megbizonyosodjunk annak megfelelő működéséről ezzel növelve készülékünk élettartamát.
Bár a legtöbb hőszivattyú az ellenőrzés folyamán nem igényel nagyobb karbantartást, de egy megfelelően elvégzett hőszivattyú karbantartás, problémától kímélheti meg a tulajdonost.

Hőszivattyú karbantartás során felmerülő feladatok

A levegő-víz hőszivattyúk kültéri egységének ventilátora, több ezer köbméter levegőt juttat át a készülék hőcserélőjén. A vékony lamella osztások között a por könnyel lerakodik, sőt a nedves hőcserélő felületen nagyon könnyen megtapadnak a levegőben található szennyeződések. Ezek az apró részecskék ronthatják a hőcserélő képességeit és a nem megfelelően karbantartott vagy erősen szennyezett helyeken akár meg is szűnhet a légáramlás.
A nem megfelelően tisztított és karbantartott hőcserélő áramfelvétele is növekedhet ez nagyon rossz hatással van a kompresszorra és a ventilátorra. A magasabb áramfelvétellel nő a fogyasztás és csökken a hűtő/fűtő teljesítmény.
További karbantartást, tisztítást igényelnek a különböző vízköri szűrőbetétek, melyek elpiszkolódása szintén többletfogyasztással és teljesítményvesztéssel jár. Ha egy vízszivattyú megszorul, akkor az le is éghet, ami jelentős anyag és szervizköltséggel jár. 

Hűtőközeg ellenőrzés hőszivattyú karbantartás közben

Egy karbantartás esetén nagyon fontos a hűtőközeg szivárgásának, műszeres vagy jelzőhabos ellenőrzése. A hűtőközeg szivárgás súlyosan károsítja környezetünket és a hőszivattyú hibás működését is okozza. A nem megfelelően feltölttött hűtőközeg, teljesítmény csökkenéssel valamint többlet energia felhasználással jár.
Sajnos a kisebb szivárgásokra csak évek alatt derülhet fény, ha nincs minden évben ellenőrizve, ez idő alatt jelentősen megnőhet a készülék fogyasztása.
A modern hőszivattyúk rengeteg adatot figyelnek, mérik a hőmérsékleteket, nyomásértékeket, figyelik a kompresszor és ventilátorok forgási sebességét is. Mivel a rendszerben lezajló fizikai halmazállapot változások viszonylag gyorsan zajlanak le, sok esetben a készülék nem tudja idejében lekorrigálni, és ebben az esetben hőcserélő fagyás, vagy más hűtőköri probléma állhat elő.

Hőszivattyú karbantartás esetén ezt is érdemes szem előtt tartani

Működési, fogyasztási adatok kiértékelése, ha szükséges korrigálása. Egy modern hőszivattyú megfelelő működéséhez sok paramétert be kell álltani. Egy éves üzem után az eltárolt fogyasztási infókból és a felhasználó tapasztalataiból sok minden le lehet szűrni a megfelelő működésről.
Gyakran előfordul, hogy a hőszivattyú többet fogyaszt a vártnál vagy, nem úgy működik, ahogy kellene. Ezeken a problémákat a legtöbb esetben a hőszivattyú karbantartása alkalmával finomhangolással korrigálni lehet. Néha egy-két fokos hőmérséklet csökkentéssel is sok energiát meg lehet spórolni.
Az okos hőszivattyúk eltárolják a hiba előzményeket, melyeket a hőszivattyúból karbantartás esetén ki lehet olvasni. Sok esetben ezek a kisebb hibák nem is okoznak leállást a rendszerben, de a készülék naplózza ezeket. Az összegyűlt hibákból jól ki lehet szűrni és meg lehet előzni a nagyobb hibákat és a súlyosabb leállásokat.

Milyen problémákat okozhat, ha a hőszivattyú karbantartás nincs megfelelően vagy időben elvégezve?

  • megszűnik a garancia (ez bizonyos gyártók esetén már fél év után bekövetkezhet)
  • magasabb energiafogyasztás
  • kisebb hűtési-fűtési kapacitás
  • nagyobb zaj
  • állandó leállások
  • meghibásodás
  • teljes tönkremenetel (gazdasági totálkár, vagyis nem éri meg javítani a hőszivattyút)