A hőszivattyús fűtés az egyik legtisztább és leggazdaságosabb fűtési mód. Mivel a hőszivattyú a környezetben már eleve meglévő hőt hasznosítja, ezért kíméli a környezetet és gazdaságos működése révén a tulajdonos pénztárcáját is. Ma már több fajta hőszivattyús fűtés közül választhat az érdeklődő, amelyeket az alapjukat adó hőszivattyú működési elve alapján szokás megkülönböztetni. Létezik tehát levegő víz hőszivattyú, geotermikus hőszivattyú, levegő-levegő hőszivattyú és víz víz hőszivattyú.

A hőszivattyú olyan fűtésre és hűtésre egyaránt képes készülék, ami az egyik oldalról hőt von el, és azt a másik oldalra szállítja. Vagyis az egyik oldalon fűt, a másikon hűt. A természetben ingyen rendelkezésre álló energiát hasznosítja fűtésre, melegvíz előállításra és általában hűtésére is képes. Hűtés esetén fordított üzemmódban fut, ebben az állapotban nem fűti az otthonunkat, hanem hűti úgy, hogy a házból elvonja a hőt és a szabadba vezeti. A hőszivattyú működési elvét tekintve ugyanúgy működik, mint a hűtőszekrény. A hőszivattyús fűtés többféle közegben (föld, talajvíz, levegő) megbúvó energiát is képes hasznosítani. A fűtéshez szükséges melegvíz vagy meleg levegő előállítására akár -20 fokon is képes a hőszivattyú, így a hazai időjárási viszonyok között is megállja a helyét. Jellemző például, hogy Svédországban a legtöbb háztartásban levegő – víz hőszivattyú biztosítja fűtést.
 
Levegő víz hőszivattyú

A levegő víz hőszivattyú a külső levegőből elvont hővel vizet melegít, és azt otthonunk fűtőtesteibe továbbítja. Ez az egyik legegyszerűbb és legkedveltebb hőszivattyú típus.

A levegő víz hőszivattyú felépítése egyszerű: többnyire két - egy béltéri és egy kültéri - egységből áll. Telepítése szintén nem bonyolult, nem igényel semmilyen előkészítést, csupán a megfelelő helyet kell számára biztosítani. A hőszivattyúk hatékonyságát a COP (jósági fok) mutatóval szokás meghatározni. A COP a leadott fűtőteljesítmény és az ennek előállításához felvett elektromos teljesítmény hányadosa. Ez az érték általában +7°C környezeti hőmérsékletet és 35°C fokos előremenő fűtővízet alapul léve kerül meghatározásra (A7/W35). Sok esetben feltüntetik ezt az értéket +2°C környezeti hőmérsékletre és 35°C fokos előremenő fűtővízre is kiszámítva, ami a hazai éghajlatra sokkal inkább mérvadó. Minél magasabb a COP értéke, annál jobb a hőszivattyú hatásfoka.
A levegő-víz hőszivattyú COP értéke kisebb, mint pl. a geotermikus hőszivattyúé. Azonban kedvező bekerülési költsége miatt összességében mégis versenyképes megoldás. Előnye, hogy bárhova telepíthető és működtethető, ahol van elektromos áram. A telepítés egyszerű és viszonylag olcsó, nem jár plusz előkészítő munkálatokkal. A megtérülési idő – köszönhetően az alacsony telepítési költségeknek - viszonylag alacsony. És a levegő víz hőszivattyú 3.5 – 4.2 COP értéke is jónak számít. A rendszer hátránya, hogy az előállított hő nagyban függ a külső hőmérséklettől. Extrém hidegben a rendszer rásegítő fűtést igényelhet, ami csökkenti a működés hatékonyságát és növeli a költségeket.

A Panasonic Aquarea főbb jellemzői · A Panasonic alacsony energiafelhasználású ingatlanokhoz kifejlesztett, egyedülálló szoftvere és inverteres technológiája lehetővé teszi 35 °C-os fűtővíz előállítását a hőszivattyúval. · Az Aquarea hőszivattyúk többsége 10 literes belső tágulási tartállyal van felszerelve. · Inverteres kompresszor a leadott teljesítmény igény szerinti szabályozására · Kétlépcsős leolvasztási logika (dupla ventilátoros kültéri egység esetén) · A hőszivattyú egy 3/6/9 kW-os elektromos fűtőbetétet tartalmaz (egységtől függően). · A Panasonic AQUAREA T-CAP hőszivattyúk (All in One és split esetén) akár -28 °C-os (monoblokk esetén -20 °C-os) külső hőmérséklet mellett is működnek, és kiegészítő fűtés nélkül akár -20 °C-ig biztosítják a szükséges teljesítményt1) · A Panasonic hőszivattyúk nagyon csendesek, és éjszakai üzemmódban csökkentett zajszint mellett üzemelnek
 
Geotermikus hőszivattyú

Ez a hőszivattyú a talajban lévő geotermikus energia hasznosításával biztosítja a lakások hűtését és fűtését. A geotermikus fűtés kiépítésére két elterjedt megoldás is rendelkezésre áll. A földkollektorokat a talaj felszínéhez közel telepítik. Nagy felületükkel felveszik a hőenergiát, és a hőszivattyúhoz továbbítják. A földszondákat ellenben függőlegesen vagy srégen 40-100 méter mélyre lefúrva telepítik úgy, hogy egy furatba 2 előremenő – 2 visszatérő cső kerüljön. A fúrás itt összetett feladat, ehhez már a bányászati hivatal engedélye szükséges. A földszondák helyigénye jóval kisebb, mint a földkollektoroké.

Előnye külső hőmérséklettől függetlenül magas 4-5 közötti COP érték, vagyis az igen hatékony működés. Egy geotermikus hőszivattyús rendszer teljesen önállóan el tudja látni egy családi ház fűtését, nyáron pedig a hűtését. Hátránya az igen magas telepítési költség, és a fúráshoz szükséges költséges és időigényes bányászati hivatal által kiadott engedély.

Víz víz hőszivattyú

A hatékonyság és üzemeltetési költség szempontjából a víz – víz hőszivattyú a nyerő. A víz víz hőszivattyú a talajvízből nyeri ki a fűtéshez szükséges hőt, majd ezt a vizet vissza is juttatja a talajba, egy körforgást biztosítva.

A víz-víz hőszivattyú működési elve legalább két kút fúrását teszi szükségessé. Szükség van egy forrás kútra, amiból a vizet nyerjük, illetve egy vagy több úgynevezett nyelő kútra, ahová a fűtéshez elhasznált vizet vezetjük.

 A telepítést megelőzően érdemes próbafúrást végeztetni, hogy megbizonyosodjunk róla, rendelkezésre áll-e elegendő víz a hőszivattyú működéséhez. A víz víz hőszivattyú előnye a nagyfokú hatékonyság (COP 5- 7 között), akár extrém hidegekben is. Nincs szükség kiegészítő fűtésre, jól tervezhető a hőnyereség mértéke, az üzemeltetési költség is igen kedvező, gyakorlatilag ingyen tudunk hűteni, fűteni. Hátránya, hogy a telepítést megelőzően sok előkészületet igényel. A kutak fúrása minden esetben engedélyköteles, ez is növeli a telepítés költségeit. A víz-víz hőszivattyú működéséhez nagy mennyiségű, naponta több köbméter vízre van szükség. A kutak esetleges elapadása esetén a hőszivattyú nem működik.

Levegő-levegő hőszivattyú

Levegő levegő hőszivattyú például az a fajta légkondicionáló készülék, amellyel hűteni és fűteni is lehet. A levegőn alapuló hőszivattyús rendszerek telepítése lényegesen egyszerűbb, olcsóbb, mint a többi rendszeré. Hátránya, hogy a hatékony működés csak nagy mennyiségű levegő átmozgatásával valósulhat meg. A csendes működé a legnagyobb kihívás az ilyen típusú készülékek esetében, de a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobb a helyzet e téren. Például a cégünk által forgalmazott Panasonic PACI levegő-levegő hőszivattyú kifejezetten csendes működésével is kiemelkedik vetélytársai közül.